utorok 8. októbra 2013

Patizónová krémová polievka


Dnes si dáme niečo, čo treba náhle spotrebovať a vznikne nám z toho veľmi dobrá krémová polievka - sama som až bola prekvapená, ako to výborne vypálilo :D

Potrebujeme:
2 menšie patizóny, očistené, nakrájané na väčšie kúsky
1 väčšiu cibuľu
1 strúčik cesnaku
5 menších zemiakov
cca 1/2 litra zeleninového vývaru (môžte použiť rozvarený bujón, veľmi dobre poslúži aj kurací)
mlieko (od oka:))
1 čl soli
1/2 čl čierneho mletého korenia
1/2 čl korenia garam masala

Príprava:
Kto už niekedy čistil patizón, tak tuší, že najhoršie je práve toto. Pripravte sa na zápas, táto polievka za to stojí:)
Cibuľu s cesnakom chvíľku restujeme na troche oleja (na lyžice sa mi to ráta ťažko, proste tak, aby sa vám to nepripaľovalo), a pridáme k nim patizón. Chvíľu to spolu miešame, zalejeme to vývarom a pridáme očistené a nakrájané zemiaky, prisypeme jednu čajovú lyžičku soli a varíme, až kým nie sú zemiaky ľahko rozpadavé. Vtedy polievku odstavíme zo sporáka, odoberieme si asi za pohár vývaru priamo z hrnca, zeleninu rozmixujeme a postupne pridávame mlieko tak, aby polievka nadobudla krémovú konzistenciu. Na záver pridáme ešte asi pol pohára toho vývaru, čo sme odobrali (zvyšok môžete vyliať alebo vypiť, komu je jak libo:)), pridáme korenie a garam masalu a dáme ešte na sporák prevrieť - komu je málo slané, môže si ešte dochutiť a podávame:) Jednoduché, no nie?

Prajem dobrú chuť:)

1 komentár:

  1. Tesne pred do varením som tam dal kurací bujón MAGI, postrúhaný syr GRAN PADANO a zbytok plátkového LERDAMERU dolial som tam aj zvyšok vývaru a polievočka ako vínko. Neskutočne vinikajúca chuť polievky. Pre mňa kulinársky zážitok.

    OdpovedaťOdstrániť