utorok 17. septembra 2013

Hruškovo-čokoládový koláč


Po dlhšom čase by sa mi patrilo opäť sa ozvať, nuž sa i ozývam:-)
Keďže nastala sezóna hrušiek, testujeme hruškové koláče - predvčerom som piekla jeden, ktorý vraj chutil vynikajúce, no nestihla som ho odfotiť, takže smola - nie je fotka, nebude ani recept :-D Ale nie, skúsim upiecť znovu a stihnúť ho nasnímať ešte predtým, ako sa zje:)
Ale teraz pekne k tomuto receptu - našla som ho niekde na Mimibazári, takže ďakujem za inšpiráciu.

Potrebujeme:
4 vajcia
200 g cukru
1 vanilkový cukor
100 g čokolády
125 g masla (dobre poslúži aj Hera)
1 dcl mlieka
0,5 dcl oleja
300 g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
6-8 hrušiek (záleží podľa formy, veľkosti hrušiek, koľko hrušiek treba zachrániť pred prichádzajúcou skazou, ako veľmi máte hrušky v koláči radi, a podobných záležitostí:))
100 g čokolády na poliatie zákusku

Očistíme si hrušky a odložíme si ich nabok, ešte sa nám zídu. Rozpustíme si maslo (do cesta ho budeme pridávať, až keď bude vlažné) a samostatne aj čokoládu - tiež pôjde ku zmesi chladnejšia.
Vymixujeme si vajíčka s cukrom  a vanilkovým cukrom do peny, pridáme roztopenú čokoládu a roztopené maslo, zamiešame, pokračujeme s priliatím mlieka a oleja, opatrne prehabarkujeme a postupne po lyžiciach zašľahávame múku zmiešanú s práškom do pečiva.
Nalejeme do vymastenej a vysypanej formy - alebo proste a jednoducho vyloženej papierom na pečenie, navrch naukladáme hrušky a pečieme na 175°C závisle od formy (na plechu sa vraj pečie 20 minút, v okrúhlej tortovej forme to však trvalo hodinu). Každopádne, aj tak každá rúra pečie inakšie, tak to treba otestovať:)
Keď je koláč hotový, tak ho ešte prelejeme ďalšou roztopenou čokoládou a kým ho krájame, snažíme sa udržať zvyšnými končatinami zákuskuchtivých stravníkov čo najďalej, nech ich nedorežeme.
Pravdaže, k teplému koláču sa hodí kakao alebo zmrzlina. 
Rada - tá zmrzlina bude lepšia:)

Prajem dobrú chuť.
Ivka




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára